patriesinzweden.reismee.nl

Study, party and other important things of life..

Kära alla,

Bedankt voor al jullie leuke reacties op mijn vorige verhaal!
Tijd om jullie weer even mee te nemen in mijn Zweedse leventje.
Ik ben hier nu bijna drie weken en ik moet zeggen dat het echt voorbij vliegt. Het voelt allemaal al heel vetrouwd. Ja, ik kan zelfs zeggen dat ik me echt thuis voel hier. Ik heb een heel fijne kamer voor mezelf en een leuke groep vrienden!
De afgelopen weken zag mijn leven er als volgt uit:

Study
Hiervoor ben ik eigenlijk gekomen... Ik gatijdens ditsemester vier vakken volgen, waarvan ik er nu met twee ben gestart. Swedish as a Foreign Language heb ik twee keer in de week. Dit is best een populaire course, tijdens de introductuie zaten we in een grote collegezaal met ik schat zo'n 150 studenten. Gelukkig vertelden ze ons dat er twee leraren waren en dat we in vier groepen opgedeeld zouden worden. De les daarna was mijn docent Roland helaas ziek, maar deze week hebben we wel twee keer les gehad. Best leuk! En ik heb gemerkt dat het voor ons Nederlanders (en Duitsers) helemaal niet zo'n moeilijke taal is. Wij kunnen er best wat woorden uitpikken. Ik vind het wel een nadeel dat de docent echt van de hak op de tak springt en dat er niet echt een systeem in de lessen zit. Hij schrijft wat woorden op het bord en daar gaan we dan mee aan de slag. Maar de dagen van de week, tot 100 tellen oid. zit er nog niet bij en dat verwacht je toch wel aan het begin. Maar wie weet komt het nog!
Daarnaast volg ik nu het vak Media, Culture and Technology. Dit is mijn zwaarste course, voor 15 studiepunten. Het is tot nu toe erg interessant en ook wel pittig. We hebben deze week vooral college gekregen over Academic Writing, want we moeten een literature review gaan schrijven. We mogen zelf een onderwerp kiezen en dan op zoek naar artikelen/publicaties. Ik ben nog niet helemaal zeker over mijn onderwerp, maar gelukkig kunnen we genoeg coaching en feedback van onze docent krijgen. Ik volg dit vak samen met Jillian (USA) en Tom (België) en verder nog een stuk of acht exchange students. Verder zitten er veel Zweedse studenten in deze klas.
Tot nu toe bevallen mijn courses goed, ik leer er veel van.

Culture
Een echte cultuurschock heb ik niet gehad, ik denk dat Zweden daarvoor te veel op Nederland lijkt. Wel staan Zweden er bekend om dat ze best verlegen en ingetogen zijn en dat is ook echt zo. Dit valt me vooral op tijdens de lessen.Onze (Braziliaanse) docente wil interactie in de klas en vraagt ons ook dingen. Het zijn dan alleen de exchange students die reageren, de Zweden houden stug hun mond. Ik voel me persoonlijk heel ongemakkelijk als er niemand een antwoord geeft en ik ben vanuit mijn eigen studie ook gewend dat er veel interactie is tijdens de lessen. Hoe ingetogen de Zweden overdag zijn, hoe extravert ze 's avonds/ 's nachts zijn. Ze hebben een reputatie van partyanimals en dat klopt ook echt!
Verder heb ik van andere culturen gemerkt: de Asian people blijven echt bij elkaar, ze zetten hun eigen tradities voort en ze spreken slecht Engels. De Spaanse mensen zijn net één grote familie. Ook zij hebben hun eigen tradities wat eten betreft, ze gaan rond half vier/ vier uur 's middags uitgebreid lunchen met alles erop en eraan. Dit duurt dan ongeveer 1,5 uur en het hele circus begint 's avonds rond 9 uur/ half 10 opnieuw. Dan wordt er uitgebreid gedineerd, met kaasjes, brood, allerlei gerechten en veel wijn. Nee dit is niet alleen in het weekend, dit is iedere avond het geval! Ik voel me soms een saaie muts met m'n boterhammetje om 1 uur 's middags. Maar ach, het is net wat je gewend bent.. :) Verder zijn er hier heel veel Duitsers, erg aardig allemaal! En er zijn ook aardig wat Fransen, die trouwens best slecht Engels kunnen spreken.. Iedereen die ooit naar Frankrijk op vakantie is geweest, is hier wel van op de hoogte.. Ik heb hier al een paar gesprekken over gehad met hen :) Ze waren heel eerlijk en zeiden dat de Engelse les op school niet zo goed is maar ook dat het Fransen simpelweg gewoon niet zo veel kan schelen. Verder ga ik veel met Canadezen om, erg leuke mensen en ook wat Amerikanen. Er zijn ook twee Amerikaanse meiden die wel erg het stereotype Amerikaanse meisje vertegenwoordigen (Ooo my goooddd!!)

Party
Ook een belangrijk onderdeel van ons leven hier. Woensdagavond is Bunkernavond. Een kleine studentenpub hier vlakbij, het is eigenlijk net een grote woonkamer en je kunt er erg goedkoop een hapje eten (je krijgt dan wel een gigantisch groot en vol bord!).
Donderdagavond is stapavond, iedereen gaat dan naar Tempel. Een erg leuke club in het centrum. Er is één grote zaal met een dansvloer en nog twee andere zalen. Het is er erg leuk en er wordt erg goede muziek gedraaid. Alleen is de drank daar ook weer erg duur, zoals overal. Het goedkoopste voor mij is een cider (54SEK) en vorige week wilde ik graag een glas rosé, deze was 69 SEK en was niet te drinken! Jammer.. Maar goed, ik denk dat daarom de 'pre-drinks' zo populair zijn. Vrijdagavond is een 'relaxavond', we gaan met z'n allen wat eten en bij elkaar zitten, een filmpje kijken of bowlen/poolen. Zaterdag is het dan weer stapavond en gaan we naar Koriander. Een soort grote bar, erg gezellig!
Als we gaan stappen gaan we altijd met de bus, prima geregeld en hij rijdt best vaak. Je kunt ook een taxi pakken, maar dat is best prijzig. Dan zijn er ook nog de beruchte 'black taxi's' (illegaal). Er werd mij de eerste dag al verteld: 'Deze moet je niet nemen!!' Vorige week was ik met vier Fransen en moesten we een tijdje wachten op de bus na het stappen. Eén jongen had een telefoonnummer van een black taxi en ik dacht, hoe erg kan het zijn? Laten we het proberen! We belden hem en hij stond een eindje verderop te wachten, het was 100 SEK naar de campus.Prima prijs! De rit verliep prima, hij praatte aardig met ons was heel geinteresseerd waar we allemaal vandaan kwamen enzo. Eenmaal op de campus aangekomen, riep hij ineens: 'Get out! Police! Don't pay me, they can't see u pay me!' Dus wij snel weggerend en Luc (FR) gooide nog snel de 100SEK naar binnen! Nou, dat doen we dus ook niet meer. Ondanks dat er niet zoveel aan de hand was, voelde het toch niet helemaal fijn.
Afgelopen zondag zijn we met z'n allen naar de cinema geweest, naar the Tourist. Gelukkig zijn alle films hier in het Engels met Zweedse subtitles!

Weer
Het is hier nog steeds prima weer. Veel zon, erg fijn! De afgelopen dagen was het overdag ongeveer 4 graden, helemaal niet koud! Het nadeel is wel dat alle sneeuw nu aan het smelten is. Omdat het 's nachts wel vriest, wordt het dus behoorlijk glad! Ik moet zeggen dat ik hier ook nog niet echte kou heb ervaren, heb mijn thermo kleding nog niet nodig gehad! :)

En verder...
In mijn vorige verhaal vertelde ik heel trots dat we het Vänern meer hadden bezocht (incl. foto's).. Van de week vertelden een aantal andere studenten dat ze naar het grote meer waren geweest, met de bus naar IKEA (30min) en vanaf daar was het 200 meter lopen. Ik dacht: Huh? Wij zijn hier vanaf de campus gelopen en waren er in 40 minuten.. Toen zei mijn Spaanse huisgenote Paola: 'Yes, Patricia, the lake where you have been isn't the Vänern lake! That's just a small other lake!' Oeps. Nou goed, gelukkig kan ik nu wel mede delen dat we het meer inmiddels hebben gevonden afgelopen zondag. En het was indrukwekkend! Het is het grootste meer van Zweden en het derde grootste meer van Europa, met een oppervlakte van 5.655 km2. We waren net op tijd voor de zonsondergang, erg mooi! Op het filmpje van Sven is deze mooie zonsondergang ook te zien. We zullen hier nog vaak gaan terug komen, ik denk dat we hier in de lente prima kunnen barbecuen!

Volgend weekend gaan we met onze groep een weekendje naar Göteborg! We gaan met de trein, het is dan ongeveerdrie uurtjes hiervandaan. We hebben een hostel geboekt en ik heb er al veel zin in! Hopelijk zullen er daarna nog veel uitstapjes volgen. Eind maart ga ik een weekendje naar Stockholm met m'n ouders en Jenn en Jaap! En in maart is er een studentencruise naar Letland, dat wil ik ook zeker gaan doen! Verder zijn we opties aan het bekijken om naar het Noorden af te reizen (Lapland). Genoeg leuke dingen in het vooruitzicht dus!

Ik hoop dat ik jullie weer een goede indruk heb kunnen geven van mijn leven hier. Excuses voor de lange verhalen, maar als ik eenmaal bezig ben, blijf ik typen!
Ik zal zometeen ook foto's plaatsen. Ik heb ze verkleind, dus ik hoop dat het nu wat sneller gaat dan de vorige keer!

Veel liefs van mij, denk aan jullie (en mis iedereen stiekem ook al wel hoor!) x

mams

hoi patries!
leuk om weer een verhaal te lezen!
klinkt super allemaal,
veel liefsxxx

Team Van Waay & Soetekouw

Hoi Patries,
Goed om te lezen dat je het naar je zin hebt! Ook in dit 2e verslag komt het woord `Ikea` voor. Zo hebben we je niet opgevoed en stellen voor dat je in de volgende verslagen, als het zo nodig moet, het woord `Ikenee` gebruikt......

Esmee

Lieverd!!
Uitgebreide verhalen, daar zijn we DOL op :)
Goed te lezen dat je het zo naar je zin hebt!

Dikke kusxx

p.s. wij missen jou stiekem ook wel hoor!!

Miek

Heeyy Pattie!!

Leuk verhaaltje weer!! Ben blij dat je het zo goed naar je zin hebt en dat je je thuis voelt daar :) Dan vliegt de tijd inderdaad voorbij!!
School klinkt ook leuk en zeker wat betreft die uitstapjes :) Geniet ervan!!
Fijn weekend xxxx

Jennie

Haaai zus!

Haha wat een leuk verhaal weer :D
Je verveelt je iig niet snel daar met al die druktes!
Nou ik ga nu ff je nieuwe foto's kijken, ben benieuwd:D hehe.
Veel plezier daar en ik zie je in Maart!

xxx Jenn

Carina

Patries! Wat goed om te horen dat je het zo naar je zin hebt.. Heel leuk om je leventje zo een beetje te volgen.. Foto's zijn ook super! Echt een prachtog land!
Geniet ervan! XX Liefs

Juul

Lieve Patries!

Wat een leuke verhalen weer! Op die van de taxi na dan! ;)
Lekker genieten, maar dat komt geloof ik wel goed!
Xxxx

Shir

Haaai Lieve Patti!

Leuk verhaal weer zeg! Goed om te lezen dat je af en toe ook nog is naar school gaat;)

Ik ga snel je foto's kijken!

liefs! x

Anne

Vanuit the office at SAR.... nog steeds jaloers!!! Doe je best en we kijken uit naar de volgende verhalen en foto's!

Grtjs!

Lis

Hee sweety!

Klinkt allemaal weer super! Ook die uitstapjes zijn om jaloers op te worden!;)
Geniet er lekker van!

Dikke knuffel! xx